Foto di Enrica Imbert
Ruolo: 
Ricercatore
Settore scientifico disciplinare: 
SECS-P/06
Curriculum vitae: 
Insegnamenti
“Enviromental economics and the circular bioeconomy” (SECS-P/06-12 CFU). Corso di Laurea Magistrale Economia, Management e Innovazione “CLEMI C"
 
“Economia del turismo - corso avanzato” (SECS-P/06-8 CFU). Corso di Laurea in Scienze dell’Economia Aziendale “CLEA B” 
 
Docente dell’insegnamento di “Economics of Innovation” (SECS-P/02 - 4 CFU). Corso di Laurea Magistrale Economia, Management e Innovazione “CLEMI C"
Progetti di ricerca
H2020 – 727740 STAR-ProBio, Sustainability Transition Assessment and Research of Bio-based Products. Estimated Project Cost: €5,306,371.50. European Commission -  Research Executive Agency (REA)
 
SVIMEZ – Membro del gruppo di ricerca sul Rapporto Svimez 2013 e 201
Pubblicazioni

·      “The transition towards a bio-based economy: A comparative study based on social network analysis” (con L. Ladu, A. Tani, P. Morone)Journal of environmental management, 230: 255-265, 2018.

 

·        “Social Life Cycle Approach as a Tool for Promoting the Market Uptake of Bio-based Products from a Consumer Perspective” (con P.M. Falcone), Sustainability, 10: 1-22, 2018.

 

·        “Does food sharing lead to food waste reduction? An experimental analysis to assess challenges and opportunities of a new consumption model” (con P. Morone, P.M. Falcone, A. Morone), Journal of Cleaner Production, 185: 749-760, 2018.

 

·        “Comparing policy strategies for a transition to a bioeconomy in Europe: The case of Italy and Germany” (con L. Ladu, P. Morone e R. Quitzow), Energy Research & Social Science, 33: 70-81, 2017.

 

·        “Food waste valorisation options: opportunities from the bioeconomy”, Open Agriculture, 2: 195-204, 2017.

 

·        “La bioeconomia in Italia: sfide per la politica industriale ed opportunità di sviluppo per il Mezzogiorno” (con P.M. Falcone), Rivista economica del Mezzogiorno, 4: 817-839, 2016.

 

Volumi e saggi in volumi collettanei

·        “Bringing a Sharing Economy Approach into the Food Sector: The Potential of Food Sharing for Reducing Food Waste” (con P.M. Falcone), in Food Waste Reduction and Valorisation- Sustainability Assessment and Policy Analysis, (ed.); Springer, 2017.

 

·        “Recenti sviluppi della bioeconomia in Italia: un driver di sviluppo per il Mezzogiorno?”, (con P.M. Falcone, S. Fumagalli, C. Imbriani, P. Morone, S. Trenti), Rapporto SVIMEZ 2017, Bologna: Il Mulino, 2017.

 

·        “La Bioeconomia in Italia: rischi e opportunità per il Mezzogiorno” (con P.M. Falcone, C. Imbriani, P. Morone), Rapporto SVIMEZ 2016, Bologna: Il Mulino, 2016

 

·        “Aid effectiveness and the role of social enterprise: a review of the literature”, in Cooperazione, integrazione regionale e sostenibilità per lo sviluppo, a cura di Pasca di Magliano R. e Liguori L., Edizioni Nuova Cultura,134-150, Roma, 2015.

 

·        “Aiuti Pubblici allo Sviluppo” in Percorsi per lo Sviluppo, a cura di Pasca di Magliano R. (2013), Edizioni Nuova Cultura, 355- 391, Roma, 2013.